Mézek
A méz egy természetes édesítőszer, amelyet a méhek készítenek a nektárból és a virágporból. Az emberiség évezredek óta fogyasztja a mézet, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A méz különféle típusokban kapható, attól függően, hogy milyen növények nektárjából készült. Például a virágméz a leggyakoribb és általánosan fogyasztott, míg a bodzavirág vagy az akácméz más ízekkel rendelkezik. A mézek színe és íze eltérő lehet a nektárforrásoktól függően, így lehet világos vagy sötét, enyhén édes vagy gazdag, sötét szirupos ízű.
A méz több száz különböző tápanyagot tartalmaz, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Tartalmaz továbbá enzimeket, amelyek segítik az emésztést és a szervezet általános egészségének fenntartását.
Az édesítőszerek közül a méz az egyik legkedvezőbb választás, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak, és természetes forrása a cukornak. Emellett a méz rendkívül magas az antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól.
A méz használata számos egészségügyi előnnyel jár. Az általános megfázás és köhögés elleni szerekben a mézet gyakran felhasználják a torokfájás és az irritáció enyhítésére. Emellett a mézet alkalmazhatjuk sebgyógyításra, mivel antibakteriális tulajdonságai vannak.
Végső soron, a méz az egyik legkedveltebb édesítőszer a világon, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ha azonban cukorbetegségben vagy allergiában szenvedsz, előfordulhat, hogy a méz fogyasztása nem ajánlott.
Mézről általánosságban:
• A mézet kizárólag fogyasztási hőmérsékletű, maximum 40°C-os italba tegyük, így megtartja jótékony hatását.
• Friss állapotban, miután a méhek előállítják a mézet, a méz fruktóz (gyümölcscukor) tartalma magasabb, mint a glükóz (szőlőcukor) tartalma, ilyenkor a méz még folyékony halmazállapotú.
• A méz kristályosodása egy természetes folyamat, mely a minőségét nem befolyásolja.
• Ha valakit zavar a kristályos állapota, akkor egy lábosba vizet engedünk, ebbe beletesszük üvegestől a mézet és kíméletesen lassan melegítjük kb. 40-45 Celsius fokig. Így a meleg víz hatására újra folyékony állagúvá válik a méz. 45 Celsius fok felett nem ajánlatos melegíteni a mézet.
• A méz ásványi anyagokban, vitaminokban, szénhidrátban gazdag.
• A virágok nektárjának és növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke.
• A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír.
• A sötétebb színű mézek gazdagabbak ásványi elemekben: vasban, rézben, mangánban.
• A méz gyógyhatását az is befolyásolja, hogy a nektárt a méh milyen virágokról gyűjtötte. A gyógynövényekről gyűjtött méz magában hordozza a növény pozitív hatásait is, pl. hársméz. Az adott gyógynövény hatása sokkal jobban érvényesül, ha méz formájában fogyasztjuk, mintha a növényből teát készítenénk, a méhekben megindult folyamatok miatt.
• A mézet sokféleképpen tudjuk felhasználni. Készíthetünk belőle: teát, limonádét, süteményeket édesíthetünk vele, vagy belekeverhetjük salátákba, illetve pácolhatunk is vele különböző húsokat.
• A méz igazi kincs: különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznos termék.
• A méz jótékony hatását külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználhatjuk.
• Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigytúltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés esetén.
• Allergizáló hatása miatt nem ajánljuk egy éves kor alatt. Utána azonban mindenképpen hasznos ez a csodálatos és természetes "édesség".